PRETEKLI PROJEKTI

sANJE

Že ob prelomu iz 19. v 20. stoletje je Sigmund Freud v epohalnem delu Interpretacija sanj predstavil teorijo analize sanj, ki jo je avtor določil kot kraljevsko pot do nezavednega. Sanje so po Freudu oblike izpolnjevanja želja, nezavedni poskusi, s katerimi človek poskuša razrešiti različne vrste svojih konfliktov. 

CENZURIRANO

Člani društva se tokrat spoprimejo s pojmom cenzure, poimenujejo se za cenzorje ter sami nad sabo izvedejo samocenzuro ali pa gredo v popolnoma nasprotno, ne-cenzurirano smer. Kaj se zgodi, ko skupina umetnikov sama cenzurira lastna dela? Kje postavijo mejo? Razstava bo osvetlila tudi družbeno kritičen pogled in avtorjem za čas razstave podarila glas ter potencialen vpliv na lokalno okolje in razmišljanje.

minfos

Že od začetka delovanja pa vsako leto sodelujemo na MINFOS (Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja). Poleg delavnic za najmlajše, uredimo tudi Kosmačev rov. To je bivši vojaški bunker za OŠ Tržič v katerem simuliramo pravi rudarski rov, ki pa ima vedno v tipičnem načeto – paletovskem stilu elemente barvne čarovnije in presenečenj.

štirje letni časi

Izdali smo tudi knjigo Haikujev, katere je avtor je naš član Mark Mandy. Ilustrirala jo je Klavdija Bogataj, uredila sta jo Andrejka Belhar Polanc in Jošt Belhar. Knjiga prek haikujev in zenovske filozofije bralca popelje prek celega leta in s tem simbolizira pot od rojstva do smrti.

vuč u vodo in ostali dogodki

Vrsto let že okrašujemo tržiške mostove in staro mestno jedro, običajno za tržiški običaj ‘vuč u vodo’ ali bolj znan kot gregorčki. Seveda pa nikoli ne izpustimo priložnosti, če nam je ponujena, kot naprimer za tržne dneve, pustovanja ter posebna slavja in dogodke.

korteksalni preboji na metelkovi

Prefrontalna skorja ali prefrontalni korteks je regija možganov pri umetnikih. Frontalni reženj vseh umetnikov ima regijo, ki prejema projekcije iz dorzomedialnega jedra talamusa. Ta talamična projekcija je videna kot vzporednica projekcij lateralnega in medialnega genikulatnega jedra v vidni in slušni skorji. Dorzomedialno projekcijo je mogoče uporabiti za definicijo podobnih regij v različnih umetniških vrstah. In vsa človeška kot živalska bitja ustvarjamo korteksalne preboje.

krucefix fasada

Pomgagali smo olepšati in predvsem narediti zanimivo fasado na znani tržiški destilarni Krucefix s katero člani kud načeta paleta tesno sodelujemo še naprej pri nekaterih projektih.